16 Mart 2022 Çarşamba

 Türkiye’de Kış Olimpiyatları 

2022 kış olimpiyatlarının yaklaşmasıyla beraber Türk sporcularının ne yapacağı da mera edilmeye başlandı. Kış olimpiyatları tarihinde Türk sporcularının neler yaptığına beraber bakalım.

Türkiye’de kış olimpiyatlarında neler yaptı? Kış olimpiyatları her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Oyunların gittikçe zenginleştiği bu sporda Türkiye’de yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı. Çok fazla sporcuyla katılmasak bile çok uzun zamandan bu yana kış olimpiyatlarında yer alıyoruz. Dünya kış olimpiyatlarında Türk sporcular neler yaptı? 

1. 1936 Kış Olimpiyaları

Almanya’nın Garmisch Parten-Kirchen bölgesinde yapılan 1936 Kış Olimpiyatlarında 1061 sporcu yer aldı. Bu sporcular arasında Türk kayakçılarda bulunuyordu.

2. 1948 Kış Olimpiyatları

İkinci dünya savaşından sonra yapılan 1948 Kış Olimpiyatları, İsviçre’nin Saint-Moritz kasabasında düzenlendi. 1182 sporcunun yarıştığı olimpiyatlarda, Türkiye’den de 6 sporcu yer aldı. Alp Disiplini dalında katılan sporcularımız ülkemizi gururla temsil ettiler. Sporcularımız iniş ve slalom yarışmalarında ilk 100’e girmeyi başardılar.

3. (1976 - 1984) Arasında Düzenlenen Kış Olimpiyatları 

1976-1968 yıllarında düzenlenen kış olimpiyatlarında da yer alan Türkiye, başarı çizgisini korumaya devam etti. 1976 yılında Avusturya’da düzenlenen oyunlara, 9 sporcumuz ülkemizi temsil etti. 1984 yılında ise kış olimpiyatları Yugoslavya’da düzenlendi. Olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Yakup Kadri Birinci slalom yarışmasında 27. Olmayı başardı.

4. 2002 Kış Olimpiyatları

2002 yılında Amerika’da gerçekleştirilen kış olimpiyatlarına Türkiye’den ilk kez bir kadın sporcu katıldı. Kayaklı Koşu dalında ülkemizi temsil eden Kelime Çetinkaya kendi kategorisinde 56. Oldu. Sabahattin Oğlağo ve Atakan Alaftargil de olimpiyatlarda bizleri başarıyla temsil etti.

5. 2014 Kış Olimpiyatları

2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen kış olimpiyatları sahip olduğu bütçesiyle en yüksek maliyetli organizasyonlarından biri oldu. Artistik Buz Dansı Çiftler kategorisinde, Alisa Agafonova ve Alper Uçar ülkemizi temsil etti. Sporcularımız yarışmayı 22. olarak bitirdi.

6. PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları 

Güney Kore’de gerçekleşen PyeongChang 2018 Kış Olimpiyatlarında Türkiye yer aldı. Ülkemizden toplam sekiz sporcu boy gösterdi. Türk kış olimpiyat sporcuları tarih boyunca ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etmiştir.


0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa